sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

En lyckopolitisk reform inför millenieskiftet

På Riksdagens uppdrag tillsatte regeringen 1993 en socialpolitisk utredning om lyckan (1993: S134), som antog namnet "Lycka i ett livslångt perspektiv". Utredningen presenterar här de grundläggande överväganden, som ligger till grund för framlagda lagförslag.

Utredningen har särskilt tagit hänsyn till de förslag som under utredningstidens gång  framlagts angående giftermål i homosexuella förhållanden etc, vilket har påverkat lagförslagen i en generaliserande riktning.

Utredningens främsta utgångspunkt är flexibilitet, men på en grund av trygghet. Alla utförda studier pekar på svårigheten att åstadkomma stabilitet, samtidigt som man numera alltmer eftersträvar oberoende i förhållanden. Allt talar för att lagstiftningen på ett realistiskt sätt kodifierar den utveckling som har varit tydlig ända sedan 1930-talet, samtidigt som ett samlat grepp tas för en trygghetsskapande bas för alla, oavsett kön, uppväxtvillkor eller inkomstförhållanden.

Utredningen har därvid enats om ett grundläggande förslag om ett basäktenskap, som en ny norm för familjelagstiftning och social omvårdnad och stöd från samhällets sida. Basäktenskapet skall förenkla hanteringen av skilsmässor och barnens vårdnadsförhållanden och eliminerar till större delen de växande problem som finns med familjerättsliga oklarheter och ett växande antal behovsprövade stödsystem.

Basäktenskapet innebär inte på något sätt någon begränsning för rätten att skilja sig, utan utgör endast en grund för individens och statsmakternas gemensamma hantering av problem under livscykeln. Tillkommande förhållanden i individens liv kommer att relateras till basäktenskapet på sätt som framgår av lagförslaget nedan och då utredningsmaterialet nedan visar att 69 % av barnen kan hänföras till det som blir basäktenskapet, kommer alla parter att få del av betydande förenklingar och den minskade osäkerhet om regler, bidrag mm, som nu är ett påtagligt och orosskapande problem. Enligt professor Swansangs studie innebär detta en välfärdsökning, som kan läggas till den minskning av statens samlade ekonomiska engagemang, som lagförslaget innebär.

Förslaget har enligt vår bedömning en god förankring i kvinnorörelseorganisationer, organisationer för sexuellt likaberättigande och strider inte heller mot några internationella konventioner, se särskild bilaga om detta som tillkommit efter tilläggsdirektiv från regeringen 1997.