Journalistisk omvändelse?

Någonting har hänt med pressen tycker jag mig märka. Kvalitén har ökat markant. Att läsa DN eller SvD idag är snart som en lite orgie i saklig fakta-insamling och journalistik i  ja-hur-det-nu-var  tjänst. Avspänt tonfall, gott om översikter och faktarutor och ett framhävande av det intressanta i problemet. Eller att inte så sällan låta en intressant person komma till tals.

Att framhäva den ansvarige skribenten på kolumnist-manér är kanske heller inte så tokigt, det är nog ett sätt att bygga upp kvalité. Jag har tidigare alltid tyckt att det är dålig smak, men jag har ändrat mig på den punkten.

Har jag rätt i att allt började för några år sedan när TV4 och Metro dök upp och i eget intresse började experimentera med formerna och den journalistiska regelboken?  Elisabet Höglund förvisades till EU, vilket väl från vår horisont sett är som att bli skickad till hottentotterna.Idag pressar säkert internet på, även om det kanske bara är en pionjärgrupp på några promillen som faktiskt är igång.

Att politikerna kan ta tillbaka initiativ, som t.ex. Bildt med sitt veckobrev, har säkert varit en traumatisk upplevelse.