Oroligt i Digging City

Det torra dammet rivs upp och mörkar den nedåtgående solen, när det fruktade järngänget strax före halv åtta  rider in i Digging City. Mark och Frederick mönstrar bistert stadsborna som tränger upp sig mot husväggarna. Kodnycklarna skramlar i sadelknappen och de skjuter förstrött in i TV-apparater, som enligt sedvänjan kastas ut från saloonens övervåning. Det är dock bara träff på programledare som ger gratis whisky i baren.
 
Stämningen i Digging City är tryckt dagen efter det att järnvägsbolagen Persson och Bildt varit på besök. Alla anar att något är i görningen, nämligen att de konspirerar om att bilda en trust. Spänningen stiger, gamle avsuttne YahahYahoo har skvallrat i baren om att hans fränder, the Lennarts har samlats just utanför stan i Salt Sea Hills med 7.4% av all cattle in the County.
 
Digging Riders är fruktade över hela landet för sin oförvägenhet och durkdrivenhet. Aldrig lämnar de hästryggen annat än för saloonbesök, annat än möjligen  under någon räd mot någon myndighet eller misstänkt politiker som ska skjutas i benet. Då kan de emellanåt ta sig en tupplur med diariepärmen  som huvudkudde. Avfällingar som tagit hyra under tak sägs försvinna. Det fria ordet tål inga desertörer.
 
The Diggers tränger undan ortsborna, som vet att inte provocera om de inte behärskar tekniken från den hårda skolan i öknen. Hästlösa och olyckliga diggerbröder, som försörjer sig på indrivningar och cookiesamlande, viker undan. Vid saloondörren står oförbätterlige BP Larsen dock kvar, dräglande antifeministiska svordomar och oupphörligen skjutande sig själv i foten till grannarnas dagliga irritation.
 
The Diggers är inte utan ärende. Ryktet har nått dem att järnvägstrusten planerar ett otäckt anslag mot Digging City och hela countiet. I medvetande om att en allmän stadsdepression kan utbryta till följd av det riggade valet till stadsförsamlingen, har man anlitat mörkmän från östkusten för att förbereda en inblandning av cipramil i stadens dricksvatten. Några kandidatdiggers hade redan suttit av vid vattenverket och börjat gräva sig in mot doseringsventilen. På vägen dit hade de emellertid funnit vattenverkets arkiv och Mark skriker nu ut order om omedelbar förstärkning på torget.
 
Men folk viker som sagt undan, många flockas istället runt pastor Swansson vid kyrkan, som gladare än på länge ägnar sig åt att skjuta i luften, ett skott för varje arbetare som han lyckats locka över till församlingen från Bildts bank- och järnvägssyndikat. "Moral i Western kan aldrig språkas med Östern-accent, minns det!", så hördes hans predikantstämma över mängden.
 
Johanna, västerns mest snabbskjutande av kvinnokön, klättrar in över saloonens räcke just bakom BP med senaste nytt. Ett tryckeri i Albanien är i full färd med att trycka stora upplagor av blanka röstsedlar för valet till stadsförsamlingen. Alla förstår genast vad det betyder.