sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Om att ta sig ur ankdammen


Tydlig vinter med sol på snön. Ska ha en lugn lördag.

Dags-tidningen. Är en  motvillig DN-läsare, bland annat för att jag blev osams med SvD:s taffliga prenumerationstjänst nyligen. (25 år efter vad gäller insikt i webb-handel där). Barnen käver sporten och det finns inte så mycket alternativ.

Carl Lidbom och Göran Rosenberg skriver typiska svenk-intelligentia-kolumner om "jag-vet-bäst om världspolitiken". Så förutsägbart att de måste krypa ut på andra sidan så här efter två månader.

När man tänker efter så är svenska storstadstidningars åsiktsjournalistik inget annat än en murrigare variant av Metros kolumnistsystem. Ett begränsat antal skribenter som ständigt alternerar. En slags husbondens röst i hundspannsvariant. Och därutöver så oerhört lite.

Vad gäller diskussonen om USA:s utrikespolitik finns så mycket mer att hämta över där.Vilket noggrant förtigs i den svenska ankdammen. Och som Göran Persson, kanske med ena foten utanför numera, inte drabbas av så mycket. Vingåker ligger närmare London än Vasastan och Östermalm?

Bo Melander, en pensionerad journalist, gör ett fantastiskt jobb med sin hemsida om nyhetsartiklar och ledare i all världens press. Se http://www.sboa.se/index.htm ! Jag är en av 20 st på hans nyhetsbrevssändlista, så jag vet. Och siffran 20 säger väl en del...

En annan person som lyckats ta sig ur till något så mycket mer kreativt är Olle Wästberg. Han har också lyckats ta med sig och väl förvalta sitt alltid intresseväckande och kommenterande nyhetsbrev in i sitt jobb som svensk konsul i New York.

Höststillsamheten som idag övergått i vinter är ok. Har kopplat ut mig från gamla politik/journalistiknyhetsgrupper som jag borde ha tröttnat på för länge sen. Ska inte förnya prenumerationen på Moderna Tider heller. Sista numret var ingen höjdare. Har dessutom ingen lust att läsa några flera Bengt Ohlsson-kolumner på sista sidan om all djävulskap som fyrtiotalisterna har ställt till med. Det vet jag redan sen mycket mycket länge.