sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Min son!


Lärdom är en besvärlig sak. Lärdom är inte alls så utomordentlig som den ofta framställs. Egentligen kan man säga att lärdomen är den åttonde dödssynden. Lärdomsfolk har gott om högmod, avund, lättja och kanske begär.

Se upp med lärdomen! Den kan göra  att du aldrig blir vuxen.

Min son, du är en begåvad man! Just det kommer att ge dig stora svårigheter. Tänk på det. Begåvade människor är alltid ett problem för andra. Och de andra, de gör något åt det. Se upp med det!

Kunskap och visdom, säger jag istället till dig! Och framförallt säger jag: självständighet. Det är det som är livet min son. Tänk på det: kunskap och självständighet. Låt inte andra styra dig.

Skolans lärdom är en bra början för en lång vandring. En vandring till vars och ens eget universitet. Därför tycker jag att det är bra att du har sagt att du ska jobba på brädgården i höst,  innan du börjar på KTH.

Min son, du är inte bara begåvad. Du har medkänsla och humor. Till och med humör. Smak för både kvinnor och oreda. Det har varit ett nöje att se dig genomföra tre års gymnasiestudier. Med tanken på bättre än bra hela tiden.