sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Upplösningstillstånd


Julhelg i sikte, igen idé att åka och jobba en sån här dag. Det gäller att ha något för sig nu när mormor sitter vid granen i alla hem. Eljest är dagen obefintlig. Eller som forna tiders långfredag med nöjesförbud på gator och torg.

Slinter i DN över en artikel av en herr JC Brandt å kultursidan. Han försöker göra en figur av att Stockholms gratistidningar ligger dystert övergivna i tunnelbanan vid midnatt. På något sätt antydandes att deras läsare mår dåligt av att inte ha läst riktiga betalda tidningar, som hans egen. Och han renommé-snyltar i samma svep på Göran Rosenberg, som skrivit en bok om journalistikens tillstånd.

Kollar istället posten i datorn. Läser i diskussionsgrupper och känner mig hemma. 1900-talets monolitiska Samhälle är för mig definitivt på väg in i medeltidsskugga.

Therese och Mats Rajaniemi  kämpar på med sin portal om svensk politik - de sänder ett  bra sammanfattande nyhetsbrev. Sänder en jultanke norrut.

Jobbar nu återigen i Kista på Ericsson. Ericsson är som min ungdoms statsförvaltning: På väg mot himlen, ett kulturgeografiskt spindelmonster i ständig tillväxt. Ett självklart riskcentrum för ny byråkrati och allsköns framgångssjukdomar.

Kista allé är som en huvudstads regeringskvarter, modell större. Lunchrestaurangerna är skolbespisningar för vuxna, med tusental i kö. 51 kronor. Vad står 1-an för?

Och runt om i andra kvarter ligger all världens IT- och telekombolag som om de vore ambassader i den nya staten. Med Nokia som den speciella supermaktsrivalen förstås.

Men jag smiter ibland över kommungränsen till Helenelund för en 29-kronors pizza eller bara för liten nypa anti-metropol. En handritad skylt säger att brevlådan har flyttas. Postkontoret är nedlagt, och jag kan inte se var ersättningen ligger. Förmodligen vid speldisken inne i godisaffären.

Jag lunchar ibland med en speciell ungersk-ryska på Nokia och jag åker till stan för att lämna en viktig julklapp till någon  i en vacker huvudkontorsportal.

Kulturen och Samhället äger mig inte. Leve den exklusiva o-klonade upplevelsen. Överallt.