sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Svalöv och Lysenko

Har börjat använda pod-radio för att lyssna på samhällsprogram på P1. Bra, men förfärande odrygt om man fyller stockholmska arbetsresor med det: På någon vecka förbrukar jag ett par månaders "vetenskapsradion", "naturbruk", etc. Jag hoppas att utbudet ökar så småningom. Jag får väl kolla vad det finns för nerladdning i de nordiska grannländerna.

Ett mycket tänkvärt P1-program handlade om en specialavdelning i Nazi-Tysklands SS, som hade som uppgift att beslagta växtförädlingsmaterial i erövrade länder. Ett prioriterat mål var att komma åt verksamheten i Leningrad, som var världsledande. Himmler själv var insatt i ämnet och en drivande kraft.

Udda eller hur. För att beskriva det kort kan man säga att det hela hade en omfattning och prioritet som man annars kunde tänka sig för en jakt på atombombshemligheter. (Och inget fel i den behovsanalysen enligt historieforskaren/biologen i radioprogrammet - växtförädling är strategisk.)

Leningrad kom man inte åt, men väl många andra institut. Många forskare valde att samarbeta, både tyskar och de som fanns på drabbade växtförädlingsstationer. Efter kriget spreds både forskare och växtmaterial ut i Europa och USA från ett österrikiskt slott. Med ockupationsmaktens goda minne. En ledande tysk forskningschef bodde granne med Adolf Eichmann i Argentina. Han fortsatte med potatisförädling och syntes även till på Svalöv.

Slutsats: Forskaren går dit anslagen går, även i krig!

Professorn i Leningrad föll under tiden i onåd hos Stalin (Lysenko gjorde entre) och dog redan 1944 i fängelset.

Sovjetisk forskning, som förkastades av Stalin, kom alltså via Himmler och SS på vårt matbord.

-----

Marknaden, globaliseringen och forskningen? "Begränsa handel, begränsa tillväxt, begränsa marknaden med stort M."

Tron kan försätta berg, men kan troenden verkligen få till det? Hörde en uppfinnare i ett annat program tala för sin energibesparingsuppfinning. "Växthuseffekten är en bluff för att all olja är slut om tio år..". Allt ljus på hans energibesparingsvision. Jag anar oråd.

Andra cyklar åtta mil om dagen.

Biobränslen haussas som gudagåvor, men man ser ingen analys hur de egentligen fungerar i CO2-kretsloppet.

Är det som att gå i kloster? Men klostren var ju splendida forskningsinstitut (ide: Jan Guillou).

Minska marknadens makt är ett mantra hos vissa. Men är det inte bara en dimridå för den som vill regera med presidentdekret. Utan att ännu veta hur?

Veta och vetenskap. Politik kanske ska vara att veta?