sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Bondrepubliken

Läser i bladet en hjärtknipande insändare från en skolelev som flyttat hem till Sverige från en alltför grym spansk skola. Lärare som pekade med hela handen och försökte hindra eleven från att tala svenska, etc. Återinträdet i det svenska skolrummet var ljuv...

Tänkvärt. En trovärdig parallell till ett berömt radioreportage om svenska "vitskallar" i svenskkolonier på spanska solkusten.

Svenskarna gillar självstyrande grupper. Av historiska ärftlighetsskäl. Till och med inom äktenskapet enligt en DN-artikel idag. En forntida bondearv har asfalterat vägen till äktenskapslagen 1920 och vidare in i 2000-talets politiska (och journalistiska) genusteoretiska checklista. Företag och äktenskap står på forntida grund!

Den mjuka ledningstraditonen får båten att skaka till när vi samarbetar med Finland, USA eller nånstans söderut. Den svenska ekvationen för ledning är avvikande och den kan naturligtvis vara både en vinnare och en förlorare.

Det egalitära är alltid en potentiell förlorare. Det kan komma en Caesar eller Gustav Eriksson och röja upp. Om det nu går.