sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Den globala byn, lördag


Har gjort mitt regelbundna byte DN till SvD. Kan bara konstatera det jag redan vet så innerligt väl: den är inget vidare heller! Funnes det en daglig sporttidning att hålla barnen med skulle det definitivt avgöra frågan.

Kollegorna på jobbet är nästintill i upplösning inför svårigheten att skaffa bredbandsabonnemang till hemmet. Det man hör om inkompetens på gränsen till bedrägeri, obefintlig upplysning och kundservice kan man bara associera till satir om de gamla öststaterna. Själv beställde jag ADSL från Telia och fick efter många månader ett svar om att man på något sätt noterat min beställning. Av resten, inbegriandes motprestationer från mig, har hörts intet under lång tid nu.

Det är outgrundligt. Att inte kunna leverera när det finns kunder på kö - i en bransch som för det mesta går på sina knän för att man inte hittar sina kunder!

---

Läser en artikel i Institutet för framtidsstudiers tidskrift om communities på nätet. Mycket intressant. Men i den presenterande ingressen finns ändå en liten hake - att den intressanta slutsatsen är att det blir för lite personlig kontakt... Seså, så var det akademiska (eller journalistiska)  visitkortet diskret instucket på silverbrickan. God save l'ancien regime!

---

Den globala byn är megastor, lika stort som PV, TV och WC för femtio år sen, men nu är det på global level.

Dot.com-företagsamhetens flyttfåglar stupar nu i oräkneliga mängder för att de inte klarar resan över webbens ocean. Vill nog bland annat inte inse att den globala by först och främst är personal, ideell.

Varför är det så svårt, - jag undrar!

Vi har en väldig köpkraft för det vi mest behöver, nämligen utrustning för att själva behandla musik, film och bild och för våra ideella nätverk. Inför sådant blir även Disney, AOL, Time-Warner dvärgar. Den insikten kommer att kräva mycket ekonomiskt blod.

Dell, pc-tillverkaren, påpekade något liknande som kommentar till sin kvartalsvinst: "Vi säljer direkt till användare..."

Gemstars uppköp av Nuvomedia och andra e-bookstillverkare följer nu samma schema: Kommersialisera efter gamla recept till varje pris. Döda det som har med ideell egenverksamhet att göra till varje pris.

---

Åter till morgontidningens värld. Olof och hans värld. Olof Lagercrantz har avtackats. En vän nämnde att han var en underbar äldre herre i barndomsgrannskapet i Drottningholms villastad.

Själv minns jag hans texter om Strindberg. Och memoarer om en krampaktig, bokstavligen lungsiktig, intellektuell ungdomstid. Ganska medryckande, precis som Sara Lidmans dito. Båda två personer som nog hårt prövat mångas tålamod med en exceptionell tillgänglighet under lite för många decennier.

Och traditionen med en viss typ av högintellektuell politisk inkompetens - den lever vidare helt intakt på DN. Minsann.

Olof 2 och 3: Olof Palme studeras på ABF-huset med statsministrar på första raden. Kanske vore det ännu mer  intressant med Kjell-Olof Feldt? Hans bok om att "rädda välfärden" från 1994  köpte jag i veckan för 10 kronor i ett stånd på Slussen. Kan det vara blåkopian för i dag?

Dags för ett seminarium på ABF-huset våren 2011?

Eller kanske först 2021.