sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Världsreportage


Världsbilden håller på att gå under. Nostalgiorkestern spelar ett sista divertimento för de intellektuella fripassagerarna, medan råttorna lämnar skeppet?

Gamla märken håller inte. Fick en smärre chock då jag gjorde mitt regelbundna byte SvD-DN och upptäckte hur ynkligt tunt och innehållslöst det gamla flaggskeppet blivit.

Svenska byråkrater trivs inte i EU. För auktoritärt och inga utvecklingsmöjligheter rapporterar de. Det fattas ett par hundra upp till kvoten 1000 personer och det tycks inte gå åt rätt håll enligt notisen.

Det kan nog vara. Plötsligt kan det vara att det inte alls längre är. En byråkratins sista sommar med EU som kan gå in i en höst.

Måhända kan det plötsligt visa sig att samhällets överbyggnad ligger platt på marken som ett korthus. Att det bara återstår en brutal sista kamp med ordinär marknadsföring på samma villkor som för vilken som helst annan dödlig företeelse.

Dot.com bolagen dör som flugor. Och webben är lika frisk som någonsin. Detta är kanske ett av det största miraklen i vår tid: Att webben fortfarande till övervägande del är individuell, personlig och open source. Den samlade vikten av all världens massmarknadskolosser har oerhört svårt att göra mer än repor på väggen. 150 års teoretiserande om oss som idiotiska fån i en *massa* kanske rent av får spolas ut i avloppet.

Ja, man bara undrar lite. Om det som inte spelar så stor roll. Mest tänker jag på annat.