sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

Ultima

Välkommen till konsumentprogrammet. I kväll granskar vi relationer. Hur mycket kostar de egentligen, vad får man ut av dem och hur ska man välja.

En mängd alternativ finns att välja på, dock är det så att nästan alla inbegriper ett gemensamt boende. Den aspekten ska vi granska i ett kommande program Här ska vi främst koncentrera oss på relationen som sådan. Inte så oviktig i sammanhanget.

Den genomsnittliga relationen är 11,4 år. Vad hinner man med under den tiden? Kan du undvika misstag och nå en högre tillfredsställelse. Vi ska studera den frågan i kväll.

Könet är ju en grundläggande fråga. Vi förenklar här och väljer motsatt kön för alla resonemang om relationer. Det spelar inte så stor roll, byt bara i våra exempel, det stämmer nästan alltid ändå.

Jämlikhet är det stora skillnaden, traditionellt sett. Men det finns nya trender som vård av barn hemma, utbrändhet hos unga yrkesarbetande och mansgrupper.

Jämlikhet är alltså en stabil bastrend, men det finns många variationer. I reklamen framställs den som äktenskapets stora tema, eller kanske trauma, men vi kan berätta att det stämmer inte alls enligt våra undersökningar. I själva verket är avvikelser och djupt ömsesidigt beroende eftertraktade och detta är för övrigt kopplat till mycket hemlighetsmakeri.

Kärleken har en genomsnittlig varandetid på 2,7 år och den inträffar nästan alltid i relationens början. Innehållet är mycket mera enhetligt och förutsägbart än relationen, här finns inte så mycket att välja på. Vissa konsumenter väljer bort relationen och binder sig för ett antal kärleksperioder, dock med risk för att bli mindre tillfredsställda på slutet.

I de undersökningar som vi gjort inför det här programmet har vi funnit att relationen har ett otal brister och nackdelar, men konsumenten är ändå i praktiken inte benägen att vänta på något bättre. De som engagerat följer med i dagens debatt har ett bättre korrektuppfattning, men beklagar samtidigt att de inte har fått välja någon relation överhuvudtaget.

Kostnaden för relationen är överraskande nog inte så betungande och samhället har dessutom ett antal subventioner som gynnar relationer. Mycket få konsumenter klagar på relationsbundna kostnader. Det är i stället andra nackdelar som framhålls i första hand. Mest bekymrad är man över den långa låsningstiden, men här finns få konkreta förslag.

Vi har i våra intervjuer funnit relationer som har höga tillfredsställelsevärden. Men de fallen är så avvikande eller individuellt särpräglade att vi inte kan redovisa dem i det här programmet.

Tills konsumentforskningen kommit längre på det här området får vi rekommendera en viss avhållsamhet. Stereotypa handlingsmönster och preferenser dominerar fortfarande och många konsumenter tycks benägna att hemfalla helt åt impulser och fastlåsta psykiskt betingade rollspel, som man kan tycka borde ha höra en gången tid till.

Men det finns kanske en ljusning. Samlivsforskaren Ultima Vänsell har en längre tid forskat i ett kollektiv i Göteborg och hon säger sig idag ha samlat in ett antal nya beteenden, som kanske kan revolutionera konsumentens relation till relationen. I nästa program ska vi titta närmare på vad Ultima har kommit fram till.