sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

Portalitet och tillgänglighet

Det rapporteras i bladet att bokmässan tagit upp temat om elektronisk publicering i något hörn. Någon från KB rapporterades ha sagt något klokt om att det ligger mycket litteratur ute i nätet och skvalpar och att det naturligtvis är svårt att hitta det värdefulla om inte någon granskar bedömer och sorterar.

Rätt naturligtvis. Kritiker- och förlagsarbete skapar mervärden, det kommer alltid att vara så.

Men det händer inte så mycket, i stort sett alla aktörer har vested interests i existerande kulturhushållning och det är nog bara döden i någon mening som kommer att skilja dem från ett älskat system som utvecklats under århundraden.

Det är ju lite konstigt, för det finns helt nya förutsättningar. Skapande och spridning av information har blivit ofantligt mycket billigare. Möjligheten att lagra och tillhandahålla text och mediaprodukter har ökat oerhört.

Sen decennier har vi åtminstone kunnat välja när vi skulle se en viss film. Men radio- och TV-program konsumerar man i huvudsak fortfarande som en skock dumma höns på tider som överheten bestämmer. Ocksåvidare. Med olika variationer av viss anpassning till ny teknik.

"Innehåll" kallas det på vår moderna tekniska sida. Man kan kanske jämföra situationen med mikrodatorns historia: Okonventionella uppfinnare bryter ny mark på tvärs mot alla etablerade sanningar. Så småningom bli det dags att integrera sig med det i det gamla, som trots allt är bärig och nödvändig kompetens (jag menar att det blev Windows-NT till slut).

Det publiceras tidningar på nätet - ofta inte så smarta, eftersom de ofta på ett konstlat sätt upprätthåller en fiktion om layout, publiceringsrutin och bestämd omfattning, som  imiterar en tryckpress- och distributionsekonomi som inte finns.

Portaler verkade korkat tyckte jag när Passagen och Torget kom, men det är det inte. Nu snor allt fler runt och försöker komma underfund med portaliteten.

Mer säger jag inte. Det här är ett bra område för spännande affärsidé- och påverkans-tänkande.