sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

Exit print-on-demand

"Norstedts chef varnar för Guillou" står det i bladet. Det är ett "man-ska.inte-plocka-russinen-ur-kakan"-resonemang av Svante Weyler.

Den förutsägbara upprördheten vilseleder, det intressanta ligger på ett annat plan. Återigen: Det alldeles uppenbara är ibland i historien det absolut otänkbara.

För vad ska hända till följd av den andra stora tekniska revolutionen på informationsområdet (den andra efter Gutenberg)?
Många funderar. Men framförallt gör vi saker på webben.

Som så många andra var jag ett kort tag inne och rotade på området print-on-demand. Som svaret på hurusom var och en blir sin egen författare. Men det var ganska kallt och inte var jag så behövande själv heller. (I förbigående sagt är hela Adobe-Acrobat-svängen är ett liknande stickspår. Lika meningslöst som försöken att stoppa mp3.)

Svaret på frågan är som så mycket annat makalöst enkelt när väl den spontana PC-utvecklingen fått göra sitt: Ordbehandlingsformat, förslagsvis RTF, är det universella mediet. Jag kan presentera en redigerad och lätt utskrivbar produktion (i mitt fall just nu drygt 500 sidor) som en länk på avsändarsignaturen i varje mail jag skickar. Eller jag kan lätt skicka med allt i en bilaga på en halv megabyte. Inte mer skrymmande än några bilder.

Alltså: Att bjuda på hela sin bokproduktion vid en kontakt är ungefär lika lätt som att lämna över visitkortet.

Så är det.

Konsekvenser?

Nja, inga märkvärdiga. Upphovsrätten tycker jag inte berörs särskilt. Vad som händer är att jag kan läsa dina böcker gratis om jag anstränger mig lite - det motsvarar helt möjligheten att gå till bibliotek. Skillnaden är att jag kan läsa före tryckning och bokproduktion, dvs läsa lektörsexemplaret. Den litterära skrivbordslådan blir öppnad.

Möjligheten för författare att bygga upp en position inför kommersiell lansering borde bli bättre.

Alltså: Gratis läsning från min webbsida eller spridda digitala kopior. Förbjudet att publicera andras alster på webben eller på papper/kommersiellt - för då vill jag ha betalt som alla är vana vid. Är det inte både enkelt och realistiskt!
 
Men, det går ju inte...

Vad är det då för fel, varför kommer det att bli rabalder? Naturligtvis därför att Svante Weyler och andra blir ställda på bar backe om de inte kan anpassa sitt "förädlingsled" till en ny gutenbergsk revolution.
 



 

Gunnar
-----------------------------------------------------------------
 * developer: http://sommestad.com
   * e-zine: http://sommestad.com/40.html
     * "141 texter på nätet": http://sommestad.com/speladum98.rtf
   * alla böcker (590 sid): http://sommestad.com/bok.htm