sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

Tokskapets allmängiltighet

Språket i vardagen är inte alltid vackert väder. Somligt skumpar mer omkring i illamående. Somlig, ej beställd retorik hör dit. Ett Jehovas vittne, en EAP-agitator och liknande förbryllar och stör åtminstone mig. Det är obehaget att inse hur somliga behandlar sitt tänkande. Det är obehaget att leverera sin uppmärksamhet till en falskhet, som man inte vill veta av.

För mig räcker det med den vanliga prästen, eller new-age-standard-fantasten.  Klarspråk i radio kan jag uppleva likadant, trots den eminenta legitimiteten som demokratiskt forum.

Retorikens villkor är ju att frammana en insikt och att göra det genom att identifiera gemensamma erfarenheter. Vilka förhållanden och erfarenheter föranleder människor att söka upp kålrotens nivå vad gäller filosofisk begåvning och kritiskt tänkande? Det är en del av obehaget, att inte förstå hur det fungerar i det avseendet. Svaret är naturligtvis att smaken är varierande, intellektuella intressen är inget allmängiltigt.

Bildkonstnärens eller skulptörens situation är ju ett bra exempel på hur extremt subjektiv verklighetsupplevelsen kan misstänkas vara. Beroendet av subjekt och bildningsbana balanserar på gränsen till det hanterbara.