sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Alexandria

1) Bonniers lägger ner ett antal internetportaler. Samma väg går "24-timmar"-portalen för lokal journalistik. Vi gillar internet. Men vi hatar nätet som födkrok åt de förhoppningsfulla massmediala näringsidkarna.

2) Yngste sonen kämpar med tidiga svenska kungalängden i köket. Säger i telefon till en kamrat att "ja jag vet, men den lärarn hatar ju internet..."

3) Jag minns ett samtal för c:a fem år sedan med en projektledare verksam inom rörelse- och myndighets-Sverige (bland annat med i en EDI-kommitté), som uppskattade internet, men samtidigt hade som käpphäst "att någon måste ju kontrollera all information, det kommer att bli mycket viktigt i framtiden..."

4) Jag blir illa berörd av att användare av mitt freeware-program för creative writing i brev antyder något i stil med att Wittgensteins filosofi behöver tolkas mot bakgrund av hans "psykologiska problem". Alternativt att man uppehåller sig vid anekdoter om att LW kunde uppträda i kortbyxor. Det är minst tredje gången jag möter det. Det måste finnas någon förtroendeingivande filosofiföreläsare eller introduktionsförfattare någonstans som sprider ifrågavarande förtals-nonsens. Bekräftar bara min erfarenhet av vad filosofiintresse är när folk ska hypa sig med det. (Orkar dock inte bry mig utöver att protestera på detta sätt.)

5) Läser i DN refererat av artiklar om antropologiska forskningsskandaler ( i kölvattnet efter uppgörelsen med Margaret Mead). Herregud, vem skulle vilja tänka sig en framtid i den branschen...

6) Egypten firar Alexandria med att inviga sitt bibliotek - en juste påminnelse om den intellektuella storhetstiden under antiken.

Bibliotek är viktiga. De är grunden till intellektuella allt. De är garantin för att falska profeter alltid till slut kommer att beslås med lögn. De är inte till för att sprida kunskapen, de är till för att bevara den.

Internet är ett äkta bibliotek. Rak linje från Alexandria. Muhammeds härjningståg och den västerländska bildningen på 1600-talet är bara försvinnande krusningar på ytan.

Dåligt tänkande och dålig forskning kan också arkiveras. Men till slut återstår bara orden och det lilla som går att känna igen i dem.

- - - - -
 

PS.  Inget kan dock jämföras med en vintrig soluppgång i februari.