sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

2001  [Enter]

Ibland, när det är mörkt, kallt och rått, är snön och granarna i skogen rätt omöjliga - då är det roligare att sitta i ett köpcentrum på ett kafé och se på människor. Så är den när den prövas, min längtan till naturen. En av våra mest outslitliga livslögner.

Snön är vårt tidvatten. Något som dränker strandlinjen av fruktbarhet. Årsringarna är tydliga här i den norra tempererade zonen.

Nyårsönskningar? Ja, en modern svensk skulle väl hellre ta till ordet plan. Vare sig kyrkan, penninglotteriet eller välfärden är  att lita på. Vi vet.

Önska. Livslusten är inte alltid så automatisk. För den som går in i obehagets dimma avtecknar sig en insikt, nämligen den om oförmågan att ta fram alternativa lösningar. Planeringskontoret strejkar. Härom hade Jesus inget att säga. Ljusbristdepressioner var nog ovanliga på Västbanken.
 

Vi både underskattar och överskattar vår förmåga. Överskattar, för att vi har svårt att se vidden av vår knytning till de grundläggande nedärvda mänskliga mönstren. Myterna, rollerna. Ta bort ett tillräckligt antal sociala normer och favoritdagdrömmar och du är halvvägs ute i universums öken.

Och vi underskattar förmodligen på samma gång. Vi kan skapa genom att observera och vilja. Och vi upplever genom att skapa.

Och vi kan uppleva genom att utforska, utan att påverka. Möjligen. Som omväxling.

Dessutom kan vi aldrig förklara riktigt vad vi menar.

Vi kan vara envisa. Envisheten är människans absolut största gåva. Ordet är vackert. En vishet.