sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

Björk

Såg på filmen Dancer in the dark. "Med Björk". "Med xxx", en mycket befogad, fördjupande förklaring i detta fall.

Jag jämför efteråt  med "Ciderhusreglerna", som jag såg för någon månad sen. Och väl Breaking the Waves - men det var väl ett tag sen. Verkar vara någon slags trend? Tänker att detta kunde kallas för skillingtryckets återkomst. I en sån här skröna.

Det konstnärliga budskapet tycks vara  att det nu, anpassningsvis, skall vara att löpa linan ut.  Uttryck till varje pris, hela vägen till den sista konstnärliga dollarn. Och priset kanske är att det blev en insats för ett undergrävande av romankonsten? Kanske en ödesbestämd slutstation för både realismen och läseriet.

Allt kan köpslås på den mediala scenen, inte bara tankar, politik eller religiösa specerihandelsvaror. Här marknads-inkluderas särskilt allt, som inte skulle gå för sig i verkligheten. Verklighetsflykten är minsann djupaste allvar. Här kan man besiktiga inhandlat dagdrömmeri och prefabricerad verklighetsflykt som ett oundgängligt smörjmedel i världsekonomin.

Skillingtrycket var väl i sin tid ett sådant budskap från världen bortanom. Jämförelsevis säkra och behagliga fem-minutersflygturer i ett upplevelseglädjens helvete.