sommestad.com - fyrtiotalist e-zine

blogging - fungerar det/2?

 

 
 
 
 
 
 

Olle Wästberg skriver i sitt nyhetsbrev att svenska bloggar väger lätt jämfört med de amerikanska. De svenska består nästa  enbart av tyckare, medan faktarapporterande är det stora över där. Med irak-krigets bloggare som det stora genombrottet.

Mådä. Jag är benägen att tro'et. Det blir ganska tråkigt att läsa 100 ledarskribenter till, även om de till att börja med är uppiggande nya inslag i det stora hundskallet.
Det rapporterande journalisten är kanske finare än ledarskribenten en trappa upp? Programmeraren gör ett intressantare jobb än projektledaren?
Vi på golvet är arbetets hjältar medan de feta katterna i ledningen däruppe egentligen har noll koll.

- - -

Internet är inte skrivande på vanliga villkor. Resultatet lever i en ny värld. Den traditionelle skribenten skriver in i en strut av väldokumenterat, historiskt bevarat tryck. Den gamla världens media. På internet skjuter vi kaskader av ny information, men vi vet inte säkert vart den tar vägen när elektronerna blåst förbi. Om vi inte besinnar oss och hittar ett sätt att bevara elektronisk information kommer framtidens arkeologer att gräva i en värld utan förklaring, utan budskap. Pappersstruten kommer att förklara allt mindre. Vi strör nu vår aska i universums noll.

- - -

Hur trögtänkt  kan man vara? SvD:s ledarskribent gör idag ett nummer av att trafiken ökar sedan trängselavgifternas första vecka. Så att man skulle behöva höja avgifterna, vilket enligt densamme skulle vara ett misslyckande!

Hur mycket ekonomisk analfabet kan en moderat politiker vara? De verkligt sluggerbetonade typerna i de borgerliga kranskommunerna förvånar mig ständigt och i synnerhet.

Under min tid som utredare i energipolitiken och även senare som dataprogramutvecklare fick jag många överraskande insikter. Produktivitetens bästa vänner fanns ofta inte i SAF:s byråkrati utan bland vissa fackföreningar. Och framförallt, intellektuellt resonemang är inte något för politiker. (Och banne mig ligger det någonting i det, fast jag inte kan förklara det!)

DN satte ner foten för andra gången (en ny fot) och solidariserade sig försiktigt med trängselavgifterna. Det är ju trots allt deras baby sen 1970-talet.

Alltnog, ett pris på körbanan på något sätt (precis som för parkeringen) blir det nog.