sommestad.com - fyrtiotalist e-zine
 

Rune Praung

Som redan tidigare meddelats har adj. professorn Rune Praung lämnat oss, endast 66 år fyllda. Rune Praung, som tidigt uppskattades i vida kretsar för sitt engagemang för journalistik och Gallup-undersökningar, var under sina sista tjugo år sysselsatt med det som skulle bli hans livsverk: Världens ojämförligt största samling av plattityder.

Rune samlade på plattityder, speciellt från det massmediala nyhetsflödet med ett aldrig sinande engagemang. Hans intresse väcktes tidigt i TV:s barndom, då han innan han tog upp sina akademiska studier en tid var radiotekniker med stationering i Dalarna I sitt arbete följde han ett stort antal dagliga nyhetsutsändningar mycket noggrant. Han såg tidigt sambanden mellan politik, journalism och plattityd i det mediala samhället, och delgav oss ofta sina mycket speciella och intressanta statistiska iakttagelser.

”Hur lång tid har du på dig att skapa ett förtroende..!”, kunde Rune plötsligt utropa  när vi diskuterade någon allvarlig fråga, i ett tonfall som avslöjade en djup kunskap om hur det moderna samhället fungerar. Han menade med detta att den mediala scenen inför ett annat tänkande, mot vilket ett sedvanligt resonerande synsätt kommer till korta. Men genom att samla plattityder och noggrant planera och förfina användningen av dessa, kan man föra fram idéer på ett effektivt sätt i moderna media.

Rune Praungs tänkande har varit epokgörande, men tyvärr har hans metodiska arbetssätt inte fått den vida uppskattning det har förtjänat. Han var känd för sina träningskurser för massmediakontakter, men han hade svårare att nå fram med sin metodologiska syn. Politiker och företagsledare vill inte gärna erkänna plattitydernas stora betydelse Hellre improviserar man, än tar den ansträngning som ett djupare grepp skulle kräva.

Rune Praungs insats var betydande och allt talar för att hans arbete och hans stora arkiv av TT-meddelanden och kortinspelningar från radio och TV, som han kort före sin bortgång samlade på 44 CD-skivor, kommer att bli av stor betydelse. Vid vårt sista möte nämnde han att han hade planerat för ett samtal med kulturminister Ulvskog, med ett förslag om att hans arkiv kunde flyttas, han såg däri möjligheten till en bättre kontakt.

I mina minnen av Rune,  kommer hans jämna entusiasm alltid fram. Vi träffades ibland på hans sommarresor, då han ofta kopplade av i Franrike och Italien, ofta med resor i vindistrikt och ofta med en bok om antik retorik i ryggsäcken. Trots all modernitet, vilade han gärna ut i den omediala historien.