G.G.

[PUL-certifierad text]

Katterna som hade samlats nere på Strömparterren vid stora almen en timme efter midnatt, smög sig nu in i Riksdagshuset via en glugg i  tryckeriet. De tågade försiktigt upp i trapporna, genom sammanbindningsbanan och ner i ett förrådsrum bakom biblioteket, där Måns tack vare en tjänstemannakatt hade fått en sammanträdeslokal iordningställd. Det var mörkt, sånär som på ljuset från en overheadprojktor.

GG, Grabb-Gänget, lyste projektorn med stora bokstäver på den ljusgröna väggen.

"Jag, er Måns Persson, hälsar er alla välkomna till detta viktiga möte för alla katter. Och med alla katter menar jag förstås alla katter söder om Slussen. Det är ju så att säga vår definitionsmässighet."

"Eller hur", han log uppfordrande och fick ett pliktskyldigt jammel till svar.

"Bengt, visa diagrammet!" - "Detta möte är synnerligen viktigt för alla. Speciellt för alla katter enligt definitionen på riktiga katter. Lyssna nu noga. Nu ska vi fördela sillen för resten av årets fredagar. Vi gör så att de som bor norr om Slussen får sill alla fredagar i januari till juli och de som bor söder om Slussen får resten av året. Bra va! Och rättvisare framför allt!"

"Jag vill ha lite på tisdagar" sa Lars. "Mer rättvist ändå på fredagar" sa Bengt.

"Tig" skrek Måns.

"Men det här  kan ändå  inte vara rätt" sa den blide Alf, som just kommit in lite försenad. Vi har ju redan oktober. Inte ska väl vi andra få vänta i flera månader utan nånting."

"Inget problem, vi tar nytt möte sista december. Acklamation! Alla tassar upp!"

"Låt oss nu rimligen få byta varje vecka",  föreslog Alf.

"Ha, ha ha. Affe med aborterade svansen, vem vill lyssna på en sån! Va! Klämde i dörren på Uppsalatåget, eller hur!"

Måns skrattade och alla utom stackars Alf kände sig tvungna att veva lite på morrhåren.

Måns lutade sig fram och mönstrade med listig min församlingen. "Lyssna noga nu ska ni få höra". Alla lyssnade spänt. "Inte så smart att klämma svansen i en tågdörr - Va! På Göteborgståget har vi inte några dörrar, det är mycket smartare. Luftslussar, det är det nya."

Alla gapade. Luftslussar, jo förstås. Den nya dörrtekniken. Som källargluggar, fast modernare.

"Luftskjuts i Vingåker, alltså" sa Bengt. "Opposonera inte" sa Måns och sparkade både Bengt och Lars i baken så att de hamnade ovanpå overheadprojektorn med sillfördelningsprognosen.

"Jag kan nog trots allt vara med i alla fall" sa Birger från Trostibble. "Men alla förstår väl självklart att vi bara ska köpa sill som gått upp i Trosaån, det är den enda vi kan lita på. Och så var det om lilla Inger kan få vara med här i GG också."

"Ja bara det är uthålligt. Jag uppskattar dig verkligen Birger. Men nu får det vara lagom ett tag. Ingrid vem då, det finns väl inga Ingrid i den här stan. Jag  har redan nog med inkarotterade kvinnor. "

"Men"

"Ta dig i akt dig så att jag inte kastar in dig på kattdambastun i Centralbadets källare. Jag tror nog Mona med nosen vet vad man kan göra med såna transvestister som du."

"Transfemister är rättvist i alla fall" sa Bengt. "Du menar väl femitranser" sa Lars.

"Tyst i fullmäktige" röt Måns. "Annars kommer jag att stryka den fria sillen på fredagar ur budgeten!"

Alla tystnade och Måns fortsatte med låg röst: "Jag uppskattar verkligen allt stöd ni har givit mig här i GG, men ni måste verkligen vara försiktiga. Det är faktiskt så att just nu, i denna minut, stryker taxen Carl runt utanför Riksdagshuset. Drottninggatans skräck, vem har inte darrat i en glugg med honom nånstans på trottoaren utanför!"

Spridda pip i kattförsamlingen.

"Så ni vet det. Och aldrig glömmer. Utan Måns Persson och GG skulle ni leva farligt eller hur!"

"Men hur" frågade Alf.

"Hur! Hör på den!"  Måns skrattade så han skakade och de flesta drog försiktighetsvis på smilhåren. Taxen Carl var hemsk att bara tänka sig.

"Huuuur!!!! Jo, naturligtvis. GG har ett avtal med hundkartellen. Utan GG skulle alla katter i denna stad leva i ständig skräck. För taxen Carl och andra ännu värre bestar..."

"Måns är ganska bra sa Gudrun från riksdagsköket. Gudrun hade rosett och sa alltid rätt saker.

"Tack Gullan" väste Måns. "Det är bra om du stannar i restaurangen."

"Nå, kan vi rösta igenom sillbudgeten eller ska vi rösta om att kasta ut Affe med aborterade svansen till taxen Carl!?
Ni får naturligtvis allt ni vill, även du Birger och Gullan förstås. Ja Gudrun, alltså. Men jag bestämmer det administrativa eller hur!"

"Bra. Då tar vi som bor söder om Slussen våra sillar i köket. Och blir det nån kvar, som inte bor Söder om Slussen, så får ni gå med Affe till Uppsalatåget. Ajourering!"